Dokumentační sbírky

Soupis archivních fondů uložených v EÚ AVČR

 

Dokumentační sbírky a archivní fondy Etnologického ústavu AVČR

- jsou prohlášené za AKP (archivní kulturní památky) a vedené v evidenci NAD (národního archivního dědictví) pod číslem 901100270

 

Základem dokumentačních sbírek a archivních fondů EÚ AV ČR jsou především dokumenty písemné povahy, sbírkového či archivního charakteru. V souvislosti s historickými determinanty sbírkové a soustředěné sběrové aktivity předchozích institucí – Výboru pro lidovou píseň, Kabinetu pro národopis či Ústavu pro etnografii a folkloristiku ČSAV i Národopisné společnosti českoslov(a)enské – jsou dominující fondy folkloristické, slovesné i písňové folkloristiky, osobní-pozůstalostní fondy zakladatelů a tvůrců i významných představitelů české či československé etnologie. Nepochybně významné místo zaujímají i sbírkové, tématické fondy institucionální či ryze soukromé povahy.

Součástí "archivu" pražského pracoviště EÚ AV ČR jsou rovněž fondy obrazové a zvukové povahy a dokumentačního záběru z činnosti jednotlivých specializovaných pracovišť ústavu. Mezi nejrozsáhlejší fondy patří sbírka fotodokumentace a osobní fondy – pozůstalosti.

K jednotlivým již zpracovaným sbírkám a fondům dle svého charakteru dokumentační povahy jsou vypracovány odborné inventáře, inventární seznamy, katalogy či rejstříky. Rovněž od počátku 90. let (20. stol.) průběžně dochází ke zpracování a zpřístupnění i na bázi evidence v podobě databází katalogizačních i odborně zpracovaných. Fondy se zpracovávají souběžně v prvním i druhém stupni, neboť manipulace a archivní pořádání sbírek a fondů od konce 60. let až do počátku let devadesátých 20. století. již nevyhovuje dnešním potřebám.
Kontakt: Barbora Gurecká

1.     Národopisná společnost českoslovanská – soupisový výzkum (SV NSČ) 
Pomůcky a zpřístupnění: CD-R – Lidová architektura v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, EÚ AV ČR v Praze, 2001; přírůstkové knihy (interního charakteru) NSČ; zpřístupněn
Časový rozsah: 1940–1962

2.     Fond německých jazykových oblastí (FNO)
Pomůcky a zpřístupnění: Inventář - 85 arch. kartonů; zpřístupněn
Časový rozsah: 1608–1945

3.     Fondy protektorátních projektů

Plánová dokumentace (zaměřovací akce ČAVU)
Pomůcky a zpřístupnění: inventární seznam (lokační soupis) - v současné době zpracování databáze přerušeno, fond není zpřístupněn (rozpracován)
Časový rozsah: 40. léta (1941–1946)

Etnobotanika I.
Pomůcka a zpřístupnění: Inventář - 27 kt.; zpřístupněn
Časový rozsah: (1900) 40.- 50. léta 20. století

Etnobotanika II. / Excerpta a doplňky k Botanickému slovníku Josefa Oldry Novotného (1885–1964).
Pomůcky a zpřístupnění: Inventář - 16 kt.; zpřístupněn
Časový rozsah: (1885) 1909–1958 (1964)

4.     Folkloristika (I.)
Převážnou část fondu tvoří především písňové sběry – ze sběratelské činnosti jednotlivců i vědeckých kolektivů. Základním impulsem byla prezentace lidové kultury se všemi svými aspekty na Národopisné výstavě českoslovanské v roce 1895 v Praze. Historie tohoto fondu, jednoho z nejcennějších pramenů etnomuzikologie a folkloristiky vůbec, velice úzce koresponduje s historií a vznikem samotného Etnologického ústavu AV ČR a jeho institucionálních předchůdců.
Kromě písní fond obsahuje pramenný materiál epického charakteru – pověsti, pohádky, různá vyprávění, přísloví, rčení a pranostiky.
Pomůcky a zpřístupnění: Inventář - 95 arch. kartónů; zpřístupněn – upozornění: materiál písňový pouze ke studiu – k publikačním účelům jen za souhlasu ředitele a odborných, vědeckých pracovníků.
Časový rozsah: 1753–1992.

5.     Osobní (pozůstalostní) fondy a osobní dokumentační fondy (pracovníků ústavu)

6.     Fondy dokumentační povahy (písemné) - zpřístupněné, příp. dle upozornění

Sbírky dokumentů

7.     Sbírka kreseb

Kresby a měřická dokumentace ústavního charakteru (základní fond)
Pomůcky a zpřístupnění: Rejstříky – přírůstkový inventář (katalog – interní), částečně rejstřík předmětový a lokační (veden do r. 2000), nyní se doplňuje databáze – přístupná jen po dohodě; Časový rozsah: od zač. 50. let 20. stol. do současnosti.
Kontakt: Dana Motyčková

Kresby a měřická dokumentace NSČ (vidi item I.)
Pomůcky a zpřístupnění: Přírůstkové knihy (inventáře) - cca 2000 inventárních jednotek.
Pomůcky a zpřístupnění: Přírůstkové knihy (interní) - přístupná jen po dohodě;
Časový rozsah: 1941–1962.

8.     Mapy a plány
Pomůcky a zpřístupnění: Přírůstkový katalog (interní);
Časový rozsah: 60. - 80. léta

9.     Fotodokumentace (negativy, positivy, dia, mikrofilmy, CD)
Fotodokumentace, nejrozsáhlejší fond EÚ AV ČR, obsahuje na 160 000 inventárních jednotek (fotografií s negativy a diapozitivy). Tvoří ji několik samostatných souborů. Největší je Generální katalog fotografií (kmenový fond ústavu) a dále Reprezentační fond, Studijní fond a Soupisový výzkum Národopisné společnosti československé. Nejstarší částí celého fotofondu je bezesporu soubor skleněných negativů. Podstatnou část fondu tvoří fotografie pořízené z výzkumných záměrů, ale nezanedbatelná je i dokumentace z muzejních sbírek a kolekcí národopisného charakteru. Na vytvoření fondu se podílelo více než 200 autorů – odborných vědeckých pracovníků (ústavu i externistů).
Pomůcky a zpřístupnění: inventární – přírůstkové knihy, katalogizační lístky (místní a předmětový katalog). V současné době se celý fond zpracovává pro jednotnou databázi
Časový rozsah: 90. léta 19. století – současnost.
Kontakt: Barbora Gergelová

10.    Filmotéka

Filmový archiv – v současné době byl tento fond celý předán do Národního filmového archivu k trvalé zápůjčce a rovněž k budoucímu zpracování na jiná média.
Pomůcky a zpřístupnění: Inventář (obsah 180 inv. jednotek – původní manipulace v plastikových či plech. krabicích)
Časový rozsah: 1952–1985.

Videotéka – V současnosti se konstituuje a bude zpracována pomocí evidence BACH systému katalogizace – viz rovněž FA.

11.    Zvukové záznamy
(fonografické válečky, gramofonové desky, magnetofonové pásky, kazety, CD, DVD). V současné době se manipuluje a pořádá, zpracovává odd. etnomuzikologie, příp. odd. hudební vědy.
Kontakt: Matěj Kratochvíl

Stav k 27. 8. 2020, Barbora Gurecká